CURRICULUM  VITAE  FRANCESC ALBARDANER  I LLORENS

 

 

 

Francesc Albardaner i Llorens (Barcelona, 30 Juny 1949) fou membre i ex-president de la junta directiva del Centre d’Estudis Colombins de Barcelona. També es membre de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica (ICGH) i de la Societat Catalana d’Estudis Històrics del Institut d’Estudis Catalans (SCEH).

 

Té amplis coneixements de les llengües francesa, anglesa, alemanya, italiana, castellana i portuguesa, en les que ha donat vàries conferències.

 

Inicià les seves recerques sobre Cristòfor Colom l’any 1986 tot estudiant en els arxius eclesiàstics de Catalunya (Capitular i Diocesà de Girona, Diocesà de la Seu d’Urgell, Arxidiocesà de Tarragona, Parroquial de Verdú , Capitular de Tortosa,  Diocesà de Barcelona i Capitular de Barcelona). A  continuació va orientar la seva recerca als arxius catalans que guarden protocols notarials dels segles XIV i XV (Arxiu Històric de Protocols Notarials de Barcelona, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Biblioteca de Catalunya, Biblioteca de la Universitat de Barcelona i Centre Borja de Sant Cugat del Vallès). Ha completat aquestes recerques amb estades puntuals a altres arxius de l’estat espanyol i estrangers (Arxiu del Regne de Valencia, Arxiu del Seminari del Corpus Christi de València (conegut com El Patriarca), Arxiu Històric Municipal de València, Arxiu General d’Índies, Biblioteca Colombina, Arxiu Històric Provincial i Arxiu dels Ducs de Medinaceli a Sevilla, Arxiu del Monestir de La Real de Mallorca, Arxiu Departamental dels Pirineus Atlàntics de Pau i Arxiu dels Pirineus Orientals de Perpinyà (França), Arxiu de l’Estat de Palerm (Sicilia), Arxiu Estatal de Florencia, Arxiu Nacional de França (Paris), Biblioteca Nacional de França (Paris), Arxiu de Tarascon (Provença), Archives Départamentales des Bouches du Rhône (Marsella i Aix-en-Provence), Arxiu Històric Municipal de Marsella, Biblioteca Méjanés (Aix-en-Provence), Arxiu Estatal de Savona (Savona, Italia), New York Public Library i als Arxius Secrets Vaticans (Roma).

 

Francesc Albardaner ha donat nombroses conferències en el Centre d’Estudis Colombins de Barcelona i en moltes localitats catalanes (Barcelona, Alella, Altafulla, Mataró, Vilafranca del Penedès, Tarroja de Segarra, Pals, Girona, La Bisbal, Palafrugell, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Gavà, Premià de Mar i Premià de Dalt, etc.). Va donar tres conferències a Madrid al Centre Cultural Blanquerna (2009 i 2012) i a la Escola Oficial d’Idiomes Estrangers (2009).

 

A nivell internacional cal destacar la seva participació en diferents congressos en els que ha presentat diverses ponències: Erice (Sicilia – Abril 1992), Universitat Catòlica de Washington (Octubre 1992), Biblioteca del Congrés de Washington (Octubre 2000), Universitat de Maryland  (Baltimore, USA, Maig 2005) i la Annual Conference de la Canadian Nautical Research Society a Ottawa (11-13 de Juny 2015). Les seves darreres conferències internacionals han estat a la Universitat La Sapienza de Roma (Desembre 2021), a la Casa Colombo-Museo de Porto Santo (Madeira, Agost 2015) i a la FES Acatlán de la Universitat Nacional Autónoma de Mèxic, on va donar un seminari de quatre conferències (13-16 Octubre 2015). També va donar una conferència a la Universidad del Claustro de Sor Juana a Ciutat de Mèxic (14 d’Octubre 2015).

 

Els seus articles sobre Cristòfor Colom i Joan Cabot han estat publicats en diaris i revistes de prestigi com Presència (1991), La Vanguardia (Ciencia y Tecnología 1992), El Temps (2004), Journal of the Canadian Nautical Research Society (2000 i 2011) i el Journal for the History of Cartography (2002).

 

Ha pres part en diversos programes de televisió (TV3,TVE i BTV) i en els anys 2003-2004 va participar activament en l’elaboració del guió del documental “Columbus: Secrets from the grave” produït per Discovery Channel i realitzat per Atlantic Productions de Londres com  a assessor històric, ja que en aquest documental es defensava un possible origen català de Cristòfor Colom.

 

Francesc Albardaner ha estat el coordinador de les tasques de preses de mostres de saliva a un grup de 240 homes que porten de primer cognom “Colom” en tots els Països Catalans (Roselló, Andorra, Principat, Valencia i Balears) col·laborant amb el treball de recerca dut a terme pel Laboratorio de Identificación Genética de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada. Aquest estudi consisteix en fer una anàlisi comparativa entre l’ADN del cromosoma Y dels homes Colom catalans comparat amb el mapa genètic de Cristòfor Colom. Aquesta recerca està dirigida pel Dr. José Antonio Lorente Acosta. Ara, el dia 19 de Maig del 2021, ha estat presentada la segona fase de determinació dels ADN de Cristófor Colom per la Universitat de Granada amb la que col·laborarán les universitats de Roma (Tor Vergata), Florencia i North Texas, així com altres centres privats especialitzats en anàlisis d’ADN. Els resultats d’aquestes proves es preveu que siguin fetes públiques cap a la primavera de l’any 2022.

 

 

 

CONFERÈNCIES, SIMPOSIUMS I CONGRESSOS:

 

2021    10 de Desembre: Conferència, “Le analisi dei DNA di Cristòforo Colombo, del fratello Diego e del figlio Hernando, dirette e coordinate dall’Università di Granada: lo stato attuale della ricerca e possibili ripercussioni, una volta ottenuti i risultati, sulla storiografia relativa al navigatore.” Conferència donada en llengua italiana a la Faccoltà di Lettere e Filosofia de la Universitat La Sapienza de Roma.

 

9 de Desembre: Conferència “Cristòfor Colom, català? Anomalies de la teoria genovista”. Conferència donada en llengua catalana a la “Associació Catalans a Roma”.

 

22 de Juny: Conferència retransmesa per Skype des de la sala de conferències del Centre Pfizer/Genyo de Granada amb el tema “Cristóbal Colom, una identidad dual: judío sefardita converso de Valencia y Genovés de nación”.

Aquesta conferència va ser complementària de la del mes anterior de Granada i amb una extensió de dues hores.

 

18 i 19 de Maig: Conferència; “Cristóbal Colom, una identidad dual: judío converso de Valencia y “Genovés de nación”; Aula de Grado B, Facultad de Medicina de la Universidad de Granada en el “Encuentro de expertos sobre el orígen de Cristóbal de Cristóbal Colón”; Granada 18/19 Mayo 2021.

 

2018    23 d’Octubre: “Reflexiones sobre el país que descubrió el nuevo Mundo”, en castellà; (Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Acatlán; División de Humanidades, Sección de Historia) . Conferència donada per “Skype” des de l’auditori de la residència universitària Ramon Llull de l’Escola Industrial de Barcelona, a petició del professor Miguel Ángel Cerón Ruiz del Seminario Permanente de Paleografía y Diplomática. Durada 1:30 hores.

 

2 de Març: “Savona, i Gavoti, Valenza, Colombo ed il velluto di seta”; (en llengua italiana). Società Savonese di Storia Patria (SSSP), Savona (Italia).

 

 

2017  31 d’Octubre: “Cistòfor Colom: Ciutadà de València i “Genovès de Nació”. Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de Castellar del Vallès. Auditòrium Municipal “Miquel Pont” de Castellar del Vallès.

 

            30 de Maig: “Cristòfor Colom: fou valencià? Biblioteca Pública de València.

            3 de Maig: “La Catalanitat de Colom: història o patrioterisme”

            Associació d’Enginyers Industrials. Auditori C. Casp 25 (Barcelona).

           

            24 Abril: “L’origen de Cristòfor Colom: Anomalies, fal·làcies i tergiversacions vàries”. Col·legi Ramon Llull; Universitat de Barcelona.

 

 

2016    21 de Juliol: “La teoria de la possible catalanitat de Cristòfor Colom”; Fundació    “Rubió i Tudurí”, Claustre del Carme, Maó (Menorca).

 

            10 de Juny: “La teoria de la possible catalanitat de Colom segons l’historiador peruà Luis Ulloa Cisneros (1927)”, Auditori de les Homilíes d’Organyà, Biblioteca Carles Morató, Solsona. Acte organitzat conjuntament per l’Arxiu Comarcal del Solsonès i la Biblioteca Municipal Carles Morató.

 

14 d’Abril: “Les anomalies en la historiografia ortodoxa de Cristòfor Colom i el             Mètode científic”; Seminari impartit a l’Àrea d’Història Moderna d’Amèrica, Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts. Universitat de les Illes Balears. Ciutat de Mallorca.

 

29 de Febrer: “Cristoforo Colombo, una qüestió d’estat?  Conferència dins del cicle de “Tertúlies Colombines” del Centre d’Estudis Colombins, a la Sala Pompeu Fabra (2n. pis) de l’Ateneu Barcelonès.

 

 

2015    13-16 d’Octubre: Seminari Colombí a la FES Acatlán de la UNAM de Mèxic.

 

13 d’Octubre: “ Cristóbal de Colomo, extranjero: Contexto geopolítico en la península ibérica durante la vida de Cristóbal Colom”

 

13 d’Octubre: “Cristoforo Colombo: un fraude de estado; la manipulación interesada de la historia.”

 

15 d’Octubre: “Cinco años en la vida de Cristóbal Colom antes de su llegada a Portugal: 1471-1476.”

 

16 d’Octubre: “El posible orígen catalán de Colom según el historiador peruano Luis Ulloa Cisneros.”

 

14 d’Octubre: Conferència colombina en el auditori de la “Universidad del Claustro de Sor Juana” de Ciutat de Mèxic.

 

14 d’Octubre: Entrevista en directe a la cadena Televisa, en el programa de Leo Zuckermann “Es la hora de opinar”.(http://noticieros. Televisa.com/foro-tv-es-la-hora-de-opinar/1510/era-catalan-cristobal-colon/).

 

14 d’Agost: “Os cinco anos na vida de Cristóvâo Colom antes da sua chegadaem Portugal: 1471-1476”. Casa Colombo – Museu de Porto Santo; Vila Baleira;Porto Santo (Madeira, Portugal). Conferència dictada en llengua portuguesa. Invitació de la Direcâo Regional de Cultura de Madeira.

 

25 de Juny: Presentació del llibre “La catalanitat de Cristòfor Colom: Ciència històrica o fanatisme patrioter”. Auditori del FNAC de l’Illa Diagonal de Barcelona.

 

17 de Juny: “La catalanitat de Cristòfor Colom”; Auditori S.C.I.A.S.      Vilafranca del Penedès.

 

11-13 June:  The Canadian Nautical Research Society annual conference held at HMCS Bytown, Ottawa, Canada. “A silk trail to Columbus”.

 

            12 de Juny: “A Silk Trail to Columbus”.The Canadian Nautical Research

            Society annual conference. 11-13 Juny 2015 al HMCS Bytown; Ottawa, Canada.

 

23 de Març: “Fou Colom valencià?”

            Aula 503 de l’Ateneu Barcelonès dins del cicle “Tertúlies Colombines”,

            Centre d’Estudis Colombins.

 

            16 de Març: “La catalanitat de Cristòfor Colom”

            Auditori de S.C.I.A.S. de Barcelona. (C. València 313).

 

2014    22 d’Octubre: “ La Catalanitat de Cristòfor Colom”. Cruïlla de Debat.

            Grup de 40 amics de l’Ateneu Barcelonès en un dinar a l’Hotel Rivoli Rambla.

            Barcelona.

 

            16 de Juny: “René d’Anjou i Colom: una recerca als arxius    provençals”.

            Ateneu Barcelonès. “Tertúlies Colombines”, Centre d’Estudis Colombins.          

 

2013    11 d’Octubre: ”La Catalanitat de Colom: Ciència històrica o

            fanatisme patrioter”. Societat Cultural Sant Jaume. Premià de Dalt

 

            5 d’Agost: “John Cabot and Christopher Columbus, revisited”.

            A bord del vaixell “The Matthew”. Port de Bristol.

 

1 d’Agost: “John Cabot and Christopher Columbus, revisited”.

            American Museum in Britain. Bath, England

 

            13 de Juny: “La catalanitat de Colom: Estat actual de la qüestió i noves

proves inèdites”. Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears -  Secció del Vallès Oriental. Sala CEMAV. Granollers.

 

4 de Juny: “La Catalanitat de Colom”

            Setmana de la Gent Gran de La Llacuna

            Local Recreatiu – La Llacuna

 

            20 de Febrer: “Columbus noster est”

            Facultat de Teologia de Catalunya. (“La Quarta hora del dimecres”)

            Seminari Conciliar de Barcelona. Presentació P. Ignasi Ricard. O. Claretià.

 

            7 de Febrer: “La Catalanitat de Colom”

            Centre Cultural “El Mirador”. Castellar del Vallès

            Presentació a càrrec de Charles J. Merrill. Diaca.

 

 

2012    20 de Desembre: “El origen catalán de Colom: ciencia histórica o

            fanatismo patriotero”. Presentació del llibre en castellà.

            Centre Cultural Blanquerna. Madrid . Presentació: Joaquim Arenas i Sampera.

 

            4 de Desembre: “La Catalanitat de Colom”.

            Llibreria Claret (C. Roger de Llúria N.5) Barcelona.

            Conferència presentada per Mossèn Antoni Pladevall.

 

            26 Novembre: “València, bressol del descobriment del Nou Món?”

            Sala d’Actes del Museu Marítim de Barcelona.

            Conferència presentada per Jordi Marí.

 

            10 Novembre: “ La Catalanitat de Colom. Ciència Històrica o

            Fanatisme Patrioter.”; Sala Municipal de Corçà.  Casavells/Corçà.

 

            19 d’Octubre: “L’any en el que els catalans vàrem deixar de ser 

            Sobirans”. Casa Bastinos. Centre Cultural de Sant Fost de Campsentelles.

            Assemblea Nacional de Catalunya i “Sant Fost Decideix”.

 

            14 de Juny: “La Catalanitat de Colom: Ciència Històrica o Fanatisme

             Patrioter”. Centre de Lectura de Reus. Presentació a càrrec de Antòn Pàmies i

             Martorell, arquitecte,  i del director del Museu de Reus.

 

15 de Maig: “ La catalanitat de Colom. Estat de la qüestió i noves proves  

Inèdites”. Institut d’Estudis Catalans: Presentació a càrrec del Pare Josep Massot

i Montaner i el Sr. Jaume Sobrequés i Callicó, president de la Societat Catalana

d’Estudis Històrics.

 

2 de Maig: “1487: L’any en què els catalans vàrem iniciar la pèrdua de la

            nostra sobirania”. Ateneu Barcelonès. Sala Verdaguer.

            Cicle de conferències de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica.

            Acte presentat per Armand de Fluvià i Escorça

 

            17 d’abril: Presentació del meu llibre: “La Catalanitat de Colom”

            Museu Marítim de Barcelona: Presentat per Joaquim Arenas i Armand de Fluvià

 

            24 de Gener: Presentació del llibre: “Tots els articles de Luís Ulloa”.

            Autors: Jordi Marí i Francesc Albardaner.

            Sala d’actes d’Òmnium Cultural de Barcelona

 

2011    19 de Juliol: “Colom i Pals: una relació impossible”

            Biblioteca Octavi Viader i Margarit. Sant Feliu de Guíxols.    

 

           4 de Juny: “1487: l’any que els catalans varem perdre la nostra sobirania.”

            Centre d’Estudis d’Altafulla. Altafulla (Tarragona).    

 

            10 de Maig: “Els orígens catalans de Cristòfor Colom”

            Aula d’Extensió Universitària de Montbau.

            Aula adherida a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

            21 de Març:  “Colom català: Ciència Històrica o fanatisme patrioter.”

            Ateneu Barcelonès. Sala Verdaguer. Institució Catalana de Genealogía i Heràl-

            dica.

 

9 de Febrer: “Luis Ulloa i Catalunya”. Commemoració del 75è aniversari de la mort de Luis i Ulloa i 20è aniversari de la creació del Centre d’Estudis Colombins. Museu Marítim de Barcelona i Consulat del Perú.

 

            28 de Gener: Centre Cívic de Premià de Mar, Òmnium Cultural Premià.

            “C.C. Català: Ciència històrica o fabulació interessada?”   

 

20 de Gener: Museu dels Joguets de Figueres, presentat per Jaume Torrent.

            “C.C. Català : Ciència Històrica o fanatisme patriòtic: Estat de la questió”.

 

2010    23 Novembre: Agrupació Astronòmica d’Osona. C. Pare Xifré 1, 3er Pis

            “C.C. Català: Ciència Històrica o Fanatisme patrioter?”

 

            8 de Novembre: Institut Estudis Catalans, Seccions de Biología i de Història de

            La ciència: C.C. Català.....

 

            29 Octubre: Centre Cívic Can Lleonart d’Alella : “Inquisitio”

 

            28 Octubre: Centre Cívic de Premià de Mar: “Inquisitio”.

           

12 Octubre: “Quan varem començar a perdre els catalans la nostra

Sobirania; Colom com a pretext”.  Òmnium Cultural de Barcelona.

 

Agost: “Quan vàrem començar a perdre els catalans la nostra sobirania. Colom com a pretext”. Biblioteca Octavi Viader. Sant Feliu de Guíxols.

 

18 de Juny: “ Colom fou Català: Ciència històrica o fanatisme patriòtic.” Associació   d’Antics Alumnes de l’Hospital de Sant Pau.  Hospital de Sant Pau..

 

15 de Juny: “Colom, corsari, i els germans Pinzón, pirates, en el Mediterrani abans de 1492”. Òmnium Cultural de Barcelona.

 

5 de Juny:“Colom, fou català ?”Biblioteca Municipal d’Altafulla..

 

5 de Maig: “Darreres descobertes dels orígens catalans de Cristòfol Colom”

           Associació Coordinadora Activitats Gent Gran. C. Diputació 282, principal 1ª.

           

2009      7 de maig: “Cristóbal Colón fou català = Colom!” Escuela Oficial de Idiomas Jesús Maestro de Madrid.

 

              6 de Maig: “Cristóbal Colón fué catalán: las falsedades de la teoría Genovista” Centre Cultural Blanquerna de Madrid.

 

2008      2 desembre: Conferència sobre els resultats de les análisis d’ADN dels    homes Colom Catalans, realitzades conjuntament pel Laboratori d’Identificació Genètica de la Universitat de Granada i el Centre d’Estudis Colombins. Entrega de Diplomes als homes Colom participants. Ponents: Dr. José Antonio Lorente Acosta i Francesc Albardaner. Sala d’actes del Palau del Lloctinent de Barcelona. Arxiu de la Corona d’Aragó.

 

2007   8 d’Octubre: THE NEW YORK TIMES. Article d’Amy Harmon: “Seeking Columbus Origins with a Swab” (“Buscant els orígens de Colom amb una mostra de saliva”), Va venir expresament a fer-me una entrevista a Barcelona i em va enviar també un fotògraf. A la foto publicada surt però, només la meva mà quan prenia una mostra a un home Colom.

             

2006                      16 de Maig: “Cristòfor Colom: Català? Estat de la questió i proves genètiques d’ADN.” Museu d’Història de Catalunya . La mateixa conferència es va fer el 28 de Juliol a la Biblioteca Octavi Viader de Sant Feliu de Guixols.

    

26 de Gener: “Actualitat de les contradiccions del català Cristòfor Colom: Castella versus Catalunya”. Òmnium Cultural de Barcelona.

 

2005             5-6 Maig: “Evidence of Columbus’ Catalan roots” Historical Clinicopathological Conference. Universitat de Maryland. Baltimore (USA)

 

2002             6 de Juny: “Notícies Cubanes sobre Cabot i Colom”. Centre d’Estudis Colombins. Òmnium Cultural de Barcelona.

 

2001             22 Juny: “Les novetats del Fons Navarro”. Centre d’Estudis Colombins.. Òmnium Cultural. Barcelona.

 

2000      12-15 d’Octubre: “New Identities of John Cabot and Christopher Columbus from Administrative Records in Catalan and Castilian Archives”; Library of Congress. 41st Annual Meeting of the Society for the History of Discoveries (SHD).  Washington.

 

1997            Setembre: “Síntesi dels darrers descobriments de la familia Colom de Cardona-Barcelona”. Centre d’Estudis Colombins. Òmnium Cultural. Barcelona.

 

1993            9,10 i 11 de Desembre: “La llengua i l’escriptura de Cristòfor Colom”. I Col·loqui Internacional d’Estudis Colombins de Barcelona.

 

 

 

TREBALLS PUBLICATS:

 

2020

“Tres documents del segles XV i XVI recuperats de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona”: Venda del Castell de Calonge (1488); Carles V i la Pesta a Barcelona (1519-1520); Cartes d’Antoni Joan, notari al seu germà i al seu nebot residents a Sicilia, amb referències a l’emperador CarlesV.

ARMORIA, núm. 9, p. 23- 46. ( Abril 2020).

 

“Martín Alonso Pinzón, pirata a Provença els anys 1466-1467?

ARMORIA, núm. 9, p.47-56 (Abril 2020)

 

2018

“1472, Capitulacions de la ciutat de Vich amb el rei d’Aragó Joan II”; Revista ARMORIA;núm 7, p. 321-356 (Maig 2018).

 

“Carta del gran Mestre de l’orde de Sant Joan de l’Hospital de Jerusalem (Philippe des Viliers de l’Isle –Adam) demanant ajuda davant l’arribada d’una gran armada turca a Rhodes, el 17 de Juny 1522”; (Sebastià Montsoriu i Genís, heterònim).

ARMORIA  núm.7, p. 357-364 (Maig 2018).

 

 

2017     

“Cristòfor Colom: ciutadà de València i  Genovès de Nació”;  ARMORIA; número 6, Abril 2017. Istitució Catalana de Genealogia i Heràldica. Text Complet. 

 

“Cristòfor Colom: ciutadà de València i “Genovès de Nació”, Setmanari El Temps Núm. 1701 (17 de gener del 2017) València.

 

2016 

“Colom i René d’Anjou: Colom a Marsella 1471-1473. Una recerca als arxius històrics provençals”, Armoria; Revista de la ICGH, n. 5, p.137-164. 2016.

 

“Llibre copiador del Diplomatari del Castell de Pinós” . Armoria, Revista de la ICGH, n.5, p. 200-226 (2016).

 

2013

Nous documents dels Colom de Cardona de València: donació del pare Romà Fortuny a la Biblioteca de catalunya” Revista Armoria; N. II, pp.23-35.

 

València, bressol del descobriment d’Amèrica?”, Revista Armoria; N II, Pp.36-45.

 

2012   

Tots els articles de Luis Ulloa Cisneros (1927 – 1936)” Francesc Albardaner / Jordi Marí i Salvador. Centre d’Estudis Colombins – Òmnium Cultural (Barcelona).

 

2011   

La Catalanitat de Colom: Ciència històrica o fanatisme patrioter”. Institució Catalana de Genealogía i Heràldica.

 

La Relación de Fray Ramón Paner sobre las costumbres de los indios de la Isla Española fué escrita en catalán?” Article publicat dins del llibre: “Mitología Taína o Eyeri. Ramón Paner y la Relación sobre las antigüedades de los Indios”: Ángel Rodríguez. Editorial Nuevo Mundo, San Juan de Puerto Rico.

 

Surname and Y Chromosome in Southern Europe: a case study with Colom / Colombo” Autors: Francesc Calafell, José Antonio Lorente, Francesc Albardaner, Luis Javier Martínez González, Olga Rickards. European Journal of Human Genetics (Agost)

 

Columbus, corsair, and the Pinzón Brother, pirates, in the Mediterranean before 1492”; The Northern Mariner/ Le Marin du Nord. VOL. XXI, N.3Journal of the Canadian Nautical Research Society (Canada). (July)

  

2010

Cristòfor Colom i Badalona: una relació fictícia?” “Carrer dels Arbres N.21”. Revista-Anuari del Museu de Badalona. Desembre (Pàgines 47 a 64).

 

2006   

A mariner with crippling Arthritis and Bleeding eyes”. The American Journal of the Medical Sciences – September 2006. Volume 332- Issue 3:.Co-autors: Frank C. Arnett, Philip A. Mackoviack, Charles J.Merrill i Francesc Albardaner Llorens

 

2002                     

Book Review: “Giovanni Caboto e le vie dell Atlantico Settentrionale”: Atti del Convegno Internazionale di Studi. Roma 29 Settembre-1 Ottobre 1997”. IMAGO MUNDI. The International Journal for the History of Cartographie. Volume 54. (July)

 

2000                     

John Cabot and Christopher Columbus revisited”; The Northern Mariner/Le Marin du Nord. Vol X, No. 3 (July) pag. 91. Journal of the Canadian Nautical Research Society (Canada),

 

1994                        

Joan Cristòfor Colom: in the Crossroads of Social Intolerance”; The Catalan Contexts of Columbus; Proceedings of the Third Catalan Symposium (Catholic University of America 1992), Peter Lang Publishing Inc. New York.

     

1992                     

La storia delle nazioni europee in cerca di stato”; Atti del convegno internazionale su “La scoperta colombiana e la cultura europea contemporanea”; Erice 22-27 (Aprile 1992) Accademia Nazionale di Scienze, Lettere e Arti di Palermo

 

“Els cinc germans Colom”. Colom i el món català .Pg. 83-84. Editorial Dalmau. Barcelona.

 

1991                        

El misteri de Colom”. Presència 23-29 (Girona, Juny 1991); 12-21. Rept. al Butlletí del Centre d’Estudis Colombins n. 2 (Barcelona).

 

 

ARTICLES PUBLICATS AL  CENTRE D’ESTUDIS COLOMBINS

 

2010 – “Tot comentant fitxes de Ricard Carreras Valls”

            “Colom i elCardenal Don Pedro González de Mendoza”

            “Els Coma i els Colom del Rosseló”

            “Les fantasies imbècils de Mussolini”

 

2009 -  “16 cartes inèdites de Luis i Bolívar Ulloa”.

            “Qui fou Guillem Coma?”.

            “La “dictablanda” del general Berenguer i Colom.”

            “Més fonts documentals sobre el plet de Veragua”.

            “Epistolari d’Enric Mitjana de las Doblas amb Luís Ulloa”.

            “Una taça d’aigua”

            “Ulloa: Informe a la Real Academia de la Historia”

            “Aproximacions tribals a la historiografia colombina”

 

2008 -  “Els Colom al servei de França”

            “Constança Colom i Montrós, monja de Pedralbes.”

            “Les famílies Colom i Cabot de Sant Boi de Llobregat”.

            “Luis Ulloa i els testaments de Colom”.

            “Jean de Gallarboys i Guillem de Casanova, àlies Colom.”

            “El manuscrit 431 de Yale.”

            “Colón Geronés” de Juan Sánchez.

            “1927: Rèplica a Ulloa.”

            “Llindars: Bressol de Colom.”

            “Colom: un bord Trastàmara.”

            “Dues cartes de Luis Ulloa i Cisneros.”

            “El testament colombí de Rocard Carreras i Valls”.

            “Una visita als arxius i biblioteques de Paris”.

            “Any 1930: Josep Tarré, prvre. Critica Ulloa”.

 

2007 – “Monument a Cristòfor Colom a Barcelona”

            “Les anàlisis comparatives de l’ADN del cromosoma Y d’Hernando Colom amb els llinatges Colom i Colombo.”

            “Troballes de Ramon Navarro a l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona”.

 

2006 -  “Bilbeny entre la fantasia i la desinformació.”

              “Dona Filipa de Aviz”.

 

2005 -    “Cristòfol Colom i Capafonts: una llegenda desconeguda. BCEC N. 36 ( Desembre)

“La teoría catalana de Cristòfor Colom a la conferència històrica clinico-patològica de la Universitat de Baltimore” BCEC N. 35 ( Juny-Juliol 2005)

 

2004 -    “La canonització de Colom: el Vaticà es treu les pusses de sobre” BCEC N.34 (Desembre del 2004)

   “MK el misterios comentador i descobridor dels catalanismes a la primera carta de Colom impresa a Barcelona l’any 1493”  BCEC N. 32 (Febrer 2004)

 

2002 -    “L’arxiu de temes colombins de Bonaventura Aran i Ferrer” BCEC N 29

   “L’origen català de Cristòfol Colom”. Comentaris a l’article de Lluis Ulloa al diari La Publicitat del   de 1931. BCEC N.29 (2002)

                            

1999 -    “Els Colom de Santa Coloma de Queralt” . BCEC N.23

 

1998 -    “Reflexions sobre l’época i l’autor dels descobriment del Nou Món”. Quaderns d’Estudis Colombins n. 4.

              “L’arxiu Colombi de Barcelona de Jaume Colomer i Montset”. BCEC n.22

 

1993 -    “Tarroja, Torroja, Terroja = Terra Rubra?” BCEC n.14

“La divulgació del descobriment des de Barcelona”. BCEC n. 9 (1993)

“La casa dels Colom a Barcelona. Enric Mitjana de las Doblas” BCEC. N.10

“Tot anat a la saga dels cinc canonges Colom” BCEC n.10 (1993)

 

1992 -    “Els Colom de Barcelona i l’ascendència del Descobridor”. BCEC n. 5-6

“Els cinc germans Colom”BCEC N. 5-6 (1992)

 

1991 -    “Seguint la pista de Leandre Coscó” BCEC n.4

“Era el clergue gironí Joan Colom el descobridor? BCEC n.2. pag. 3-6

 

 

 

ENTREVISTES DIARIS, RÀDIO I TELEVISIÓ

 

2015, 14 d’Octubre, dimecres: Entrevista amb el presentador de TELEVISA  Sr. Leo Zuckermann al programa: “Es la Hora de Opinar”. Ciutat de Mèxic. (http://noticieros.televisa.com/foro-tv-es-la-hora-de-opinar/1510/era-catalan-cristobal-colon/).

 

2015, 12 d’Octubre, dilluns: Diario REFORMA de Mèxic: “Ocultó Colón origen catalán?” Per la periodista Yanireth Israde.

 

 

2014, 25 d’Agost, dilluns: Diari MENORCA (contraportada, pg.44): “Colón usaba catalanismos en sus cartas”. Personas.com. Edi Carretero Entrevista amb Francesc Albardaner en castellà.